Atgal

Duoti ar neduoti

2023 09 28

Rugsėjo 27-ąją VšĮ Rokiškio rajono ligoninė tapo pirmąja gydymo įstaiga šalyje, kurioje buvo pristatytas jungtinis Specialiųjų tyrimų tarnybos (STT) ir Lietuvos jaunųjų gydytojų asociacijos „Būk pokytis“ projektas – stendas „Duoti ar neduoti“.

         „Kartu su jaunaisiais gydytojais sugalvojome parengti stendą, paremtą emocine patirtimi ir neigiamais išgyvenimais. Juos patiria tiek pacientai, tiek gydytojai, susidūrę su nepatogiomis situacijomis ir spręsdami ar duoti kyšį, ar neduoti, ar imti kyšį ar jo atsisakyti bei kaip gražiai atsisakyti, nesupykdžius paciento. Norime paskatinti žmones susimąstyti per emocinį požiūrį“, – teigė STT direktoriaus pavaduotojas E. Radzevičius.

         Stendo pristatyme dalyvavusi jaunųjų gydytojų asociacijos „Būk pokytis“ atstovė Viktorija Linkis iš Kauno pabrėžė, kad jaunieji gydytojai norėjo prisidėti prie šios akcijos, nes jiems rūpi skaidrumas. „ Skaidrumas – pagrindinė mūsų asociacijos tema, tikslas ir vertybė. Ties tuo esame dirbę ir anksčiau, todėl mums labai aktualu ir norėjome būti to dalimi. Sutikome prisidėti ir išsakyti savo pačių mintis. Stendas – apčiuopiamas rezultatas, tuo džiaugiamės“, – sakė V. Linkis.

   Rokiškio rajono ligoninės direktorius Raimundas Martinėlis džiaugėsi, kad jo vadovaujama įstaiga tapo pirmąja vieta šalyje, kur prasidėjo šviečiamasis SST ir jaunųjų gydytojų projektas, o iniciatyvos pristatyme dalyvavo ne tik svečiai, bet ir mūsų ligoninės gydytojai bei savivaldybės Antikorupcijos komisijos nariai. „Ligoninėje korupcija netoleruojama, jos apraiškos menkina ne tik įstaigos, bet ir kiekvieno iš mūsų vardą. Ji nepateisinama  tiek gydytojų, tiek kito medicinos personalo tarpe. Kiekvienas iš mūsų  pradėkime nuo savęs – tapkime asmeniniu gyvenimo be korupcijos pavyzdžiu“, – teigė stendo pristatyme dalyvavęs Rokiškio rajono ligoninės direktorius Raimundas Martinėlis.

    „Šia kampanija siekiame skatinti diskusiją tarp medikų ir pacientų, norime parodyti, kad kiekvienas gali prisidėti stiprinant skaidrumą sveikatos apsaugos sektoriuje, o kyšio reikalavimas ar davimas dažnai sukelia negatyvias emocijas, medikui toks elgesys gali pasirodyti kaip nepasitikėjimas juo ir jo kompetencijomis. Kad pagrindinės žinutės būtų ištransliuotos kuo plačiau, pristatytas stendas aplankys įvairiausias šalies ligonines ir klinikas. Planuojame, kad per metus jį galės pamatyti 20-ties medicinos įstaigų pacientai ir medikai, pirmoji stotelė – Rokiškio rajono ligoninė“, – sakė STT Antikorupcinio švietimo skyriaus vadovas Benas Aldakauskas. Pasak STT atstovo, buvo svarstomas klausimas ar projekto pradžiai rinktis didžiąsias šalies ligonines, ar regionines gydymo įstaigas. Startui konkrečiai Rokiškio rajono ligoninė pasirinkta dėl dviejų priežasčių – antikorupcijos srityje aktyviai dirbančios Rokiškio rajono ligoninės teisininkės Eglės Gudonienės ir gydymo įstaigos aktyvumo interneto erdvėje: ligoninės svetainėje ir socialiniuose tinkluose.

      Stendą iki 2023 m. spalio 20 d. galima pamatyti VšĮ Rokiškio rajono ligoninės Konsultacijų ir diagnostikos skyriaus pirmo aukšto foje, adresu V. Lašo g. 3.  Iš čia stendas toliau keliaus per rajonines ligonines ir pasieks didmiesčius.