Atgal

Rokiškio rajono ligoninė siekia Skaidrios gydymo įstaigos vardo

2022 09 29

 
 
VšĮ Rokiškio rajono ligoninė sieks atsparios korupcijai Skaidrios įstaigos vardo. Lapkričio mėnesį Rokiškio rajono savivaldybės sudaryta komisija vertins ligoninės korupcijos prevencijos priemones.
 
Atsižvelgs į kriterijus
 
Pasak Rokiškio rajono ligoninės direktoriaus Raimundo Martinėlio, šalies mastu yra sudarytas Skaidrių įstaigų sąrašas, todėl pagal Rokiškio rajono savivaldybės mero Ramūno Godeliausko patvirtintą grafiką rajono taryba yra priėmusi sprendimą, kad mūsų rajono gydymo įstaigos privalo apsiginti Skaidrios įstaigos vardą.
 
„Lapkritį turėsime apginti šį vardą pagal iš anksto Rokiškio rajono tarybos apraše nustatytus kriterijus: įstaigos antikorupcinė politika, antikorupcinio sąmoningumo didinimas, vidaus informacijos kanalai, švietimo organizavimas, apklausos ir skundai dėl galimos korupcijos, informaciniuose stenduose skelbiama informacija, priemonės, skirtos skaidriam priežiūros paslaugų teikimui užtikrinti, viešieji pirkimai. Visa tai bus įvertinta balais skalėje – nuo 1 iki 5, kad įstaiga galėtų gauti Skaidrios įstaigos vardą“, – sakė R. Martinėlis.
 
Dalyvauti gali
 
Rokiškio rajono ligoninės antikorupcinė veikla bus vertinama už praėjusiu kalendorinius, tai yra 2021-uosius, metus. Skaidrios įstaigos vardas suteikiamas trims metams, tačiau, jeigu pasitaiko korupcijos apraiškų, tokiu atveju kasmet reikia įrodinėti įstaigos skaidrumą.
 
„Atsižvelgiant į vertinimo kriterijus, šiemet vienam mūsų skyriaus vedėjui pareikšti įtarimai korupcija, neužkerta mums kelio siekti Skaidrios įstaigos vardo, nes pernai mūsų įstaigos administracija nuveikė nemažai darbų. Vieni tokių – savo internetiniame puslapyje ir gydymo įstaigos stenduose viešai pradėjome skelbti informaciją apie gautą paramą. Be to, džiaugiamės, kad visas naujas antikorupcinių priemonių paketas, prie kurio daug dirba mūsų teisininkė Eglė Gudonienė, pradėtas daryti dar praėjusių metų birželį“, – kalbėjo R. Martinėlis.
 
Sudaryta komisija
 
Pagal Korupcijos prevencijos įstatymą, įsigaliojusį nuo 2022 metų sausio, gydymo įstaigoje turi būti paskirtas darbuotojas, atsakingas už korupcijai atsparios aplinkos kūrimą. Šiuo metu visa atsakomybė tenka Rokiškio rajono ligoninės teisininkei E. Gudonienei, kuri buvo paskirta Korupcijos prevencijos komisijos pirmininke.
 
Netrukus buvo atrinkti nariai ir sudaryta komisija. Taip pat sukurtas vidinis kanalas, kuriame Rokiškio ligoninės darbuotojai anonimiškai gali teikti informaciją apie korupcijos apraiškas, taip pat sudaryta Viešųjų pirkimų vertinimo rodiklių paviešinimo tvarka.
 
Pildė anketas
 
„Visą būtiną informaciją, susijusią su korupcijos prevencija, sukėlėme į įstaigos svetainę, skyrių stendus, o Konsultacinės poliklinikos koridoriuje paleidome vaizdo medžiagą. Su ligoninės skyrių darbuotojais pasidalinome informacija, kur skambinti ar kaip galima kitais būdais pranešti apie korupcijos atvejus arba jos apraiškas. Be to, šių metų balandžio mėnesį sudarėme anketas, kurias anonimiškai pildė mūsų personalas“, – vardijo direktorius.
 
Daugiau kaip 200 Rokiškio rajono ligoninės darbuotojų, iš esančių 300, atsakė į anketos klausimus apie tai, ar žino kas yra korupcija, kur kreiptis esant ar įtariant jos atvejį. Pastebėta, kad nors vieni į anketos klausimus atsakė formaliai, tačiau kiti atvirai jas užpildė ir pažymėjo suprantantys, kas yra korupcija ir kur galima kreiptis.
 
Pakvietė pareigūnus
 
Dar šių metų pradžioje Rokiškio rajono ligoninės teisininkė E. Gudonienė į susitikimą pakvietė Specialiųjų tyrimų tarnybos pareigūnus, kurie į Rokiškį pažadėjo atvykti spalio mėnesį.
 
„Džiaugiuosi, kad mūsų įstaigos administracija, gydytojai ir viešųjų pirkimų specialistai, kurie pagal įstatymą privalo deklaruoti pajamas, tai padarė nustatytu laiku. Turime sudarę visą antikorupcinių priemonių planą, laikomės įstatymų, didelį dalį darbų jau padarėme, todėl tikimės gauti Skaidrios įstaigos vardą“, – sakė R. Martinėlis.
 
VšĮ Rokiškio rajono ligoninės informacija
Cituojant ar kitaip platinant šią informaciją prašome nurodyti informacijos šaltinį.