Atgal

Efektyvesniam širdies nepakankamumo gydymui Rokiškio ligoninėje – nauja įranga ir mokymai pacientams

2023 05 26

Efektyvesniam širdies nepakankamumo gydymui Rokiškio ligoninėje – nauja įranga ir mokymai pacientams


LR SAM vykdo projektą „Gydytojo kardiologo ir slaugytojo konsultacijos asmenims, sergantiems širdies nepakankamumu, paslaugų prieinamumo gerinimas" pagal ES fondų investicijų veiksmų programą, kuriame dalyvauja ir VšĮ Rokiškio rajono ligoninė. Šioje programoje galėjo dalyvauti įtraukimo kriterijus atitinkančios gydymo įstaigos. Širdies nepakankamumo, kuris yra viena iš dažniausiai pasitaikančių ligų tarp vyresnio amžiaus žmonių, gydymui Rokiškio ligoninėje bus teikiama nauja paslauga.

Trečdalis pacientų grįžta
Respublikoje veikė tik 6 specializuoti širdies nepakankamumo kabinetai, programos metu siekiama išplėsti paslaugas, gerinti gydymo įstaigų infrastruktūrą aprūpinant medicinine įranga, kelti specialistų kvalifikaciją, daugiau dėmesį skirti ligos prevencijai. Visi specialistai, dalyvaujantys programoje, turės pabaigti specialius mokymus.
VšĮ Rokiškio ligoninė direktorius Raimundas Martinėlis ir gydytoja kardiologė Jūratė Čypienė pristatė naują, prieš mėnesį gautą įrangą bei naujas paslaugas. Pasak gydytojos, ligoniams bus teikiamos ne tik kardiologo konsultacijos, kaip iki šiol, bet ir vyks mokymai, kuriuos ves bendrosios praktikos slaugytoja Rosita Uldukienė.
Programa dėl širdies nepakankamumo galės naudotis dvi pacientų kategorijos: tai žmonės, gulėję ligoninėje dėl šios ligos paūmėjimo, bei pacientai, kuriems ši liga nustatyta pirmą kartą. J. Čypienė atkreipė dėmesį į statistinius duomenis – trečdalis pacientų, išleistų namo po stacionarinio gydymo, po mėnesio grįžta atgal į ligoninę, o penktadalis miršta per pirmus metus. Jeigu pacientai gauna tinkamą pagalbą, yra nuolat sekami kardiologo, šie rodikliai sumažėja dvigubai.

Atvežti nauji aparatai
Gydytoja kardiologė dar 2016 m. baigė specialius kursus, tačiau paslaugos pagal naują programą Rokiškio ligoninėje dar nebuvo teikiamo, nes jų neapmokėjo Valstybinė ligonių kasa, trūko aparatūros.
Prieš mėnesį Rokiškio ligoninė gavo naują įrangą: kardioechoskopą ir impedanco kardiografijos aparatą.
„Sergant širdies nepakankamumu pagalba pagal šią programą susideda ne tik iš kardiologo konsultacijos. Labai išplėstos seselės kompetencijos. Specialiai paruošiama bendrosios praktikos slaugytoja, kuri moko žmones, kaip gyventi su šia liga, kaip atpažinti paūmėjimą, kaip tvarkyti savo gyvenseną, mitybą, fizinį aktyvumą. Sesutė palaiko su pacientais nuolatinį ryšį. Ligoniai galės lankytis konsultacijose kas tris mėnesius. Po metų mes jį nukreipsime šeimos gydytojo priežiūrai. Jeigu žmogus vėl pakliūtų į ligoninę dėl paūmėjusio širdies nepakankamumo, iš naujo teiksime numatytas paslaugas. Mokymų mes dar neteikiame, ruošiama seselė, tačiau gydytojo konsultacijos vyksta“, – kalbėjo J. Čypienė.
Nauja medicininė įranga skirta ne tik širdies nepakankamumu sergantiems pacientams, ji pritaikoma ir kitų ligų diagnostikai. „Impedanco“ kardiografijos aparatas yra dviejų funkcijų, juo galima nustatyti kulkšnies ir žasto indeksą. Išmatavus spaudimų skirtumą kojose ir rankose, nustatomas pulsinės bangos sklidimo greitis, kraujagyslių standumas. Tyrimas atliekama prevenciniams ligoniams, jis padeda nustatyti koronarinės širdies ligos riziką.

 Serga ir jauni

Gegužė – širdies nepakankamumo mėnuo. Skaičiuojant statistiškai, tarp vyresnių nei 65-erių metų vyrų ir moterų, kas dešimtas serga šia liga.
Gydytoja kardiologė J. Čypienė pabrėžia, kad tai ne tik vyresnių žmonių liga. Po persirgtų infekcijų, gripų, kai nusilpsta širdies raumuo, ši liga gali išsivystyti ir jauniems žmonėms. Širdies ligos, infarktai jaunėja dėl streso, didelio gyvenimo tempo. Žalingi įpročiai, alkoholis irgi prisideda prie
 širdies nepakankamumo išsivystymo, nes pažeidžia širdies raumenį. Rūkymas skatina kraujagyslių kalkėjimą.
Širdies nepakankamumo atvejų daugėja ir dėl ilgėjančios gyvenimo trukmės. Tarp vyresnių nei 80 metų žmonių, serga kas trečias. Apskritai, kardiovaskulinės ligos vyresnių žmonių grupėje tampa apie 65 proc. moterų mirties priežastimi ir daugiau kaip 50 proc. – vyrų.
Vienas pagrindinių širdies nepakankamumo simptomų – dusulys krūvio metu, nors tai ne visuomet reiškia, kad sergama šia liga. Ligoniai tai pat jaučia nepaaiškinamą bendrą silpnumą, jiems auga svoris, tinsta kojos, nes kaupiasi skysčiai, kankina naktiniai dusulio priepuoliai, jaučiamas diskomfortas krūtinėje. Širdies raumens nusilpimo priežastys – virusinės ligos, genetika, kraujagyslių kalkėjimas.
Pasak gydytojos, pajutęs šiuos simptomus pirmiausiai žmogus turėtų kreiptis į savo šeimos gydytoją. Jie dabar turi įrankį, padedantį diagnozuoti širdies nepakankamumą, nuo šių metų jie gali siųsti pasidaryti kraujo tyrimą NT- proBNP. Tai vienas iš tikslesnių tyrimų širdies nepakankamumo diagnostikai.
Patarimai sergantiems
„Paskutiniais metais atsirado labai efektyvūs vaistai, su kuriais galime pasiekti, kad žmogus savo kasdienėje veikloje nejaustų diskomforto. Jis galbūt nebus sportininkas, tačiau gyvenimo kokybė pagerės. Būna, kad ateina dūstantys pacientai, bet pritaikius naujovišką gydymą, gyvena įprastą gyvenimą. Mokymai, kuriuos pacientams pusantros valandos ves bendrosios praktikos slaugytoja, yra skirti tam, kad žmogus suprastų, kada jam pablogėjo, laiku kreiptųsi pagalbos, kad galėtume koreguoti gydymą. Mūsų tikslas padaryti, kad žmogus gyventų ilgiau ir kokybiškiau“, – kalbėjo gydytoja kardiologė.  
Pagrindiniai gydytojos patarimai jau gyvenantiems su šia liga – riboti druskos kiekį, sveikai maitintis, vengti pridėtinių riebalų, sekti pulsą, svorį, vartoti gydytojo paskirtus vaistus. Sergantiems širdies nepakankamumu rekomenduojamas fizinis aktyvumas, tačiau kokio intensyvumo, reikėtų pasitarti su gydančiu gydytoju.