Atgal

Diskusijos apie Rokiškio ligoninės vaikų ligų skyriaus išlikimą

2023 06 28

 

Kristina RAMANAUSKAITĖ

 

Diskusijoje apie Rokiškio ligoninės vaikų ligų skyriaus išlikimą – siūlymai pirkti malūnsparnius bei realesnės alternatyvos

Antradienio popietė vyko Rokiškio rajono savivaldybės tarybos Sveikatos ir socialinės apsaugos komiteto išvažiuojamasis posėdis, šiam komitetui priklausiantys ir kiti  tarybos nariai lankėsi Rokiškio ligoninėje, susitiko su jos vadovu Raimundu Martinėliu. Posėdyje taip pat dalyvavo Rokiškio r. savivaldybės  vicemerė Audronė Kaupienė, savivaldybės gydytoja Evelina Grėbliauskienė, ligoninės gydytojai, susitikime kalbėta apie situaciją vaikų ligų skyriuje, geriatrijos dienos stacionaro ir konsultacinio kabineto veiklos perspektyvų.

 Dotacija – ketvirtis milijono

Vaikų ligų skyriaus išlikimo klausimas keliamas jau seniai, tačiau sprendimų priimti neskubama. Ligoninės vadovas R. Martinėlis pristatydamas situaciją sakė, kad didelio paslaugų poreikio vaikų skyriuje nėra, jis dirba nerentabiliai. Pernai stacionare buvo gydoma 220 vaikų. Šiemet per 5 mėnesius – 110. Į Vaikų ligų skyrių reikalingos šimtatūkstantinės dotacijos ir investicijos. Ligoninės atstovai siūlė rinktis mažiau kainuosiančias alternatyvas išlaikant ambulatorines paslaugas.

Ligoninės atliktais paskaičiavimais, palikus veikti Vaikų ligų skyrių, reikėtų 250 tūkst. Eur dotacijos darbo užmokesčiui, dar apie 100 tūkst. Eur, minimaliais skaičiavimais, reikėtų patalpų remontui. „Stacionarą išlaikyti kainuotų beveik 400 tūkst. Eur, jeigu Savivaldybė turi tiek lėšų tenkinti viešajį interesą, tuomet maloniai teiksime tas paslaugas gavę finansavimą. Jeigu tiek neturite arba turite mažiau, galimi kiti variantai. Jeigu vis tiek pasakysite, kad privalome teikti tas paslaugas ir jūs neprisidedate kaip įstaigos steigėjas – taip ir darysime, mes esame samdomi žmonės. Tačiau kai balandžio mėnesį bus svarstomi įstaigos veiklos rezultatai ir bus apie 300 tūkst. Eur nuostolis, visi žinosit, iš kur jisai“, – kalbėjo R. Martinėlis. 

 

Kiti variantai

Ligoninės direktorius pristatė kitus galimus paslaugų teikimo variantus, kai paslaugos būtų teikiamos ambulatoriškai, suteikiant skubią pagalbą, stebėjimą visą parą. Vienas variantas – kai ligoninės vaikų ligų gydytojas dirbtų visą parą ir teiktų ambulatorines paslaugas. Tuomet reikalingos dotacijos metams siektų 131 tūkst. Eur. Kitas variantas – bendradarbiavimas su Rokiškio pirminės asmens sveikatos priežiūros centru, kai jų gydytojas rūpintųsi mažaisiais pacientais dienomis, o naktimis budėtų ligoninės vaikų ligų gydytojas. Tuomet dotacijoms reikėtų beveik 100 tūkst. Eur.

Įstaigos stebėtojų ir gydymo tarybose šie klausimai svarstyti, pasak R. Martinėlio, abi tarybos nusprendė, kad aktyvaus gydymo skyrius turi būti dotuojamas arba stabdoma jo veikla.

Prie fontano

Paklaustas, kaip iki šiol ligoninė išgyveno be tokių dotacijų, direktorius politikams tvirtino, kad  darbuotojų atlyginimų sąskaita, o ateityje, jeigu situacija nesikeis, įstaiga negalėsianti mokėti gydytojams konkurencingų atlyginimų. „Įstaiga dar turi šiek tiek resursų, bet jeigu tenkiname viešąjį interesą, turime atsižvelgti į du aspektus: vaikus ir įstaigos darbuotojus, kurių yra apie 300, o dar jų šeimos. Gali būti, kad po pusantrų metų ligoninės atsargos baigsis ir visi tie žmonės nueis prie savivaldybės fontano bei paklaus tarybos narių, kodėl jie nebegauna atlyginimo“, – sakė Rokiškio ligoninės direktorius.

 Reikalavimai griežtės

Pasak įstaigos vadovo, kad Vaikų ligų skyriuje paslaugų poreikis didės – abejotina, tai rodo kelerių pastarųjų metų skaičiai. Per tris kalendorines dienas sulaukiama dviejų pacientų. Valstybės nutarime numatyta, kad nuo 2025 m. nesant 1000 aktyvaus vaikų ligų gydymo atvejų per metus, ligonių kasos nebesudarys sutarties su ligonine (išimtys – respublikinės ligoninės), todėl net palikus stacionarų Vaikų ligų skyrių, jis veiktų tik šiais ir kitais metais.  Susitikime dalyvavę tarybos nariai išsakė savo pastebėjimus, vienas iš jų – padaryti  Vaikų ligų skyrių patrauklesniu, įrengti žaidimų kambarį. Ligoninės direktorius  atkreipė dėmesį, kad tai ne sanatorija, jeigu vaikas serga, jis ateina ne žaisti, o gulėti ir pasveikęs keliauja namo.

Fantazijos

Buvo siūlymų ieškoti kitų galimybių, kad nereikėtų milžiniškų investicijų, tačiau paslaugos išliktų. „Gal yra kitas variantas vietoj 400 tūkst. Eur  investicijų: gal nuperkame automobilius, tėvus pavežame iki Panevėžio. Arba pora malūnsparnių ir gabename ligonius į Kauno, Vilniaus ligonines. Šiandien tai fantazija, pajuokavimas, bet kai kuriose šalyse taip sprendžia šią problemą. Žmogus neturi jausti diskomforto Rokiškyje…“ – savo pastebėjimus išsakė rajono savivaldybės tarybos narys Irmantas Tarvydis. Gydytojai replikavo, kad didesniuose miestuose – didesnės eilės ir tas diskomfortas, kuomet žmogus serga, visada bus. Taip pat, kas svarbu ne skyrius ir jo pavadinimas, o gauta paslauga.

 Dažniausios ligos

Į Rokiškio ligoninės Vaikų ligų skyrių dažniausiai patenka pacientai iki 7-erių metų, su šeimos gydytojo ar pediatro siuntimais atvyksta pusė vaikų, kitus atveža greitoji pagalba arba tėvai. Pagrindinės ligos – tonzilitai, otitai. Esant ūmioms patologijoms pacientai gydomi respublikinėse ligoninėse, infekcinės ligos – Panevėžio infekcinėje ligoninėje. Gydytojai sako, kad kartais į stacionarą guldoma ir tuomet, kai tėvai negali užtikrinti sergančio vaiko priežiūros namuose dėl socialinių įgūdžių stokos. Specializuota pagalba – neurologo, vaikų chirurgo paslaugos Rokiškyje vaikams neteikiamos.

 Spęs taryba

R. Martinėlis minėjo, kad palikus tik ambulatorinės paslaugas, vaikas bet kokius atveju gautų skubią pagalbą, stebėjimą visą parą, o esant sunkesnei būklei, būtų pervežamas į Panevėžį. Pasvalio ir Biržų ligoninėse uždarius Vaikų ligų skyrus, Panevėžyje vis tiek neužpildoma vietų. Susipažinę su situacija, susitikimo dalyviai apžiūrėjo Vaikų ligų skyriaus, planuojamų teikti geriatrijos dienos stacionaro paslaugų patalpas.  Rokiškio r. savivaldybė vicemerė A. Kaupienė po susitikimo sakė neskubėsianti daryti išvadų ir teikti siūlymų, pirmiausiai įvertinsianti gautą informaciją, o sprendimai bus priimami Rokiškio rajono savivaldybės tarybos posėdyje.