Atgal

Kovo 24 diena - Pasaulio tuberkuliozės diena

2019 03 22

Kovo 24 diena - Pasaulio tuberkuliozės diena

 

Kiekvienais metais kovo 24 d. pasaulio sveikatos organizacijos (PSO) sprendimu minima Pasaulio tuberkuliozės diena, kurios tikslas – informuoti apie tuberkuliozės profilaktiką ir naujausius gydymo būdus.
       Tuberkuliozė – infekcinė bakterinė liga, plintanti oro lašeliniu būdu. Ji pažeidžia įvairius organus, bet dažniausiai plaučius. Pagrindinis užkrato šaltinis – plaučių tuberkulioze sergantis žmogus. Kalbėdamas, kosėdamas ligonis išskiria tuberkuliozės mikobakterijų. Nesigydydamas per metus jis gali užkrėsti apie 20 sveikų asmenų.   Tuberkuliozės simptomai iš pradžių būna neryškūs: vakarais šiek tiek pakylanti temperatūra, kosulys, prakaitavimas, silpnumas. Šie ligos požymiai daugeliui nesukelia didelio susirūpinimo, o neįtariama liga toliau progresuoja.
      Labai pavojinga yra vaistams atspari tuberkuliozė. Atspari vaistams tuberkuliozės forma išsivysto, kai ligonis pažeidžia gydymo režimą: nereguliariai geria vaistus, nebaigęs gydytis visiškai nustoja juos vartoti. Šie pacientai nenori gilintis ir suprasti ligos pavojingumo, nelabai rūpi jų pačių bei aplinkinių sveikata bei ateitis. Jie ir kitus žmones gali užkrėsti atsparia tuberkuliozės forma. Įprastai tuberkuliozė išgydoma maždaug per šešis mėnesius, o sergančiojo atsparia vaistams forma gydymas tęsiasi apie dvejus metus ir net ilgiau.
        Didelė tuberkuliozės plitimo problema ta, kad visuomenė nesupranta ir nesisaugoja šios ligos, daug jaunų žmonių neturi jokios asmeninės sveikos elgsenos motyvacijos, gyventojai stokoja profilaktikos žinių. Daugelis net nežino, kad tuberkuliozė, kitaip vadinama džiova, pavojinga ne tik sergančiajam, bet ir aplinkiniams. Gal todėl dažnai sergantis tuberkulioze slepia ligą nuo artimųjų, laiko ją gėdingu dalyku. Profilaktinis tikrinimasis svarbus siekiant kontroliuoti sergamumą tuberkulioze. Esant tuberkuliozės atvejui šeimoje rekomenduojama ir artimiesiems pasitikrinti, nepaisant to ar turi sveikatos nusiskundimų. Pasitikrinkite savo sveikatą profilaktiškai, nes anksti nustatyta liga yra efektyvaus pasveikimo garantas ir Jūsų artimųjų apsauga nuo šios pavojingos infekcinės ligos.